Catina – proprietati si utilizare

Fructul de catina contine de doua ori mai multa vitamina C decat macesul si de 10 ori mai mult decat citricele. In fructele coapte continutul depaseste 400-800 mg la 100 g suc proaspat. Alte vitamine prezente in fruct sunt A, B1, B2, B6, B9, E, K, P, F. Mai regasim celuloza, betacaroten (intr-un procent net superior celui din pulpa de morcov), microelemente ca fosfor, calciu, magneziu, potasiu, fier si sodiu, uleiuri complexe, etc.

Catina ajuta la tratarea afectiunilor oftalmologice, coronariene, hipertensiune arteriala si gingivite. Prin prelucrari in laboratoarele farmaceutice din catina se obtin tratamente extraordinare pentru tratarea: depresiilor, bolii Parkinson, tumorilor, adenoamelor si leucemiei. Este si un foarte bun antiinflamator si inhiba pofta de mancare in cazul unor tratamente ale obezitatii, dar in acelasi timp vitaminizeaza organismul. Este si diuretica contribuind si la curatirea organismului de toxine. Poate de asemenea sa distruga viermii intestinali. Catina este un bun sudorific si mai este folosita si in tratarea anumitor afectiuni ginecologice.

Fructele de catina au un miros placut si aromat; cand mergeti in piata si vreti sa cumparati mirositi catina; nu trebuie sa miroase a acru sau ceva asemanator (asta am patit eu prima data cand am cumparat catina). In stare proaspata nu e prea placuta la gust fiind destul de acre: am gustat o lingurita de suc proaspat fara miere si mi-a “pocnit”grura la propriu :) . La maturitate completa, ele pierd multa aciditate si au aroma particulara, mai puternica atunci cand recoltatul se face dupa inghet. Perioada de maturitate maxima si implicit perioada de recoltare este la sfarsitul lui septembrie inceputul lui octombrie.

Extern
Fructele de catina pot fi utilizate extern in cazul eczemelor infectioase, zdrobite si aplicate direct pe zona afectata; se lasa cam jumatate de ora si se clateste; daca pielea este uscata se aplica si ulei de catina.

Ce putem obtine din catina: ceai din fructe, muguri, frunze si chiar scoarta, sirop din fructe, ulei din fructe. In industria alimentara, prin prelucrare, se obtin produse cum ar fi suc, nectar, sirop, gem, jeleu, dulceturi, peltea, lichioruri, diverse bauturi alcoolice.

Ce va prezint eu acum e catina cu miere in doua variante.

Bobite de catina cu miere
Pana acum am cumparat sirop de catina cand mergeam vara in zona Bran; vara asta am schimbat putin traseul si nu am mai ajuns; dar dupa ce am citit pe blog la Deea in Caietul cu minuni despre bobitele de catina cu miere, mintea mea deja a inceput sa lucreze ca pot face si singura, doar sa gasesc in piata catina proaspata si … am gasit.
Se culeg boabele de catina de pe crengute, se curata de eventualele frunze si gunoaie si se pun intr-un vas in care se adauga miere de albine, cat sa acopere boabele; cantitatea … prin unele retete am gasit ca ar fi jumatate catina jumatate miere, prin altele am gasit un sfert catina, trei sferturi miere; eu am pus jumatate-jumatate. Se amesteca in fiecare zi, timp de 1 saptamana in vas (eu chiar le-am zdrobit putin in timp ce amestecam), dupa care vasul se poate tine la frigider, pana la consumarea intregii cantitati de preparat. Vasul trebuie sa fie din sticla sau portelan, in nici un caz din metal. De asemenea, se va lua din preparat numai cu lingurita din plastic, sticla sau lemn. Acest preparat este indicat in special in tratarea anemiei copiilor, dar si in celelalte afectiuni descrise mai sus. Se administreaza cate 1 lingurita de preparat in fiecare dimineata, cu 15 minute ianinte de masa.

Sirop de catina cu miere
Se zdrobesc fructele, se strecoara (sau nu; ingerarea completa a fructelor este ideala pentru ca nu se pierde nici una dintre comorile de substante pe care le contin), se pune in sticle si se adauga miere, aceleasi procentaje de mai sus. Ce am pus eu in plus a fost propolis. Sucul acesta eu il administrez copiilor din septembrie pana in primavara, cate o lingurita dimineata (il diluez cu putina apa), pe stomacul gol, cu 15 minute inainte de masa.
Extern
Siropul acesta se poate aplica si extern, ajuta la revigorarea tenului obosit. Se aplica direct pe piele, se lasa 20 de minute. se spala apoi pielea cu un tampon de vata inmuiat in infuzie de musetel. Tratamentul se face de 2-3 ori pe saptamana.


Utile

- boabele de catina se pot pastra la frigider, cu tot cu codite maxim doua saptamani;
- catina se poate pune in pungute la congelator, apoi cand aveti nevoie preparati suc, dulceata sau ce va pofteste inima;
- se pot usca bobitele si pastrate in pungi de hartie sau saculeti;
- nu se consuma dupa orele 14.00, fiindca este mai stimulativa decat cofeina;
- pentru intarirea sistemului imunitar – sucul se consuma zilnic, in cantitati de 50-100 ml, o cura durand minimum o luna;
- ceaiul de catina obtinut prin fierbere nu este eficient precum preparatele obtinute din fruct proaspat; vitaminele A, E, F se pierd, nefiind hidrosolubile; in plus, prin fierbere se modifica mult structura biochimica complexa a fructului de catina, diminuandu-se si mai mult calitatile sale terapeutice.
- pentru alte afectiuni – Formula AS.
Uleiul de catina este considerat cel mai valoros din punct de vedere medical; este utilizat in tratamentul unor afectiuni precum: psoriazis, sclerodermie, dermatoze rezistente la tratament ulcer gastric si duodenal, alergii, diaree, urticaria, reumatism, afectiuni neuroendocrinologice, circulatorii, hepatice, alcoolism, anemii, astenie si stres. Are o actiune reconfortanta, chiar cu efecte usor narcotice.
Este foarte bogat in vitaminele A si E (dupa uleiul de palmier, este al doilea din lume ca bogatie in vitamina E), care sunt foarte usor asimilabile in aceasta forma. El are efecte regenerante, intineritoare si este folosit in foarte multe boli, atat pentru prevenire, cat si pentru tratare. Uleiul de catina tine sub control nivelul colesterolului.

Utile:
- adulti : 20 de picaturi de 3 ori pe zi, timp de o luna, in cure de 2-3 ori pe an;
- copii peste 3 ani – 5 picaturi de 3 ori pe zi timp de o luna, in cure de 2-3 ori pe an.

Extern




Uleiul de catina este folosit pentru afectiuni oftalmologice (miopie, hipermetropie, glaucom, cataracta), urticarie, alergii, dermatoze, imunitate scazuta, ulcere cutanate, eczeme, acnee, escare, hemoroizi, psoriazis si arsuri, inclusiv arsurile solare (se aplica ulei de catina pe locul afectat, dezinfectat in prealabil), protectia pielii la frig, vant si radiatii solare (se unge pielea cu un strat subtire de ulei de catina inainte de a fi expusa la factorii agresivi de mediu. Aplicat pe piele, uleiul de catina are efecte de filtrare a razelor ultraviolete si a altor tipuri de radiatii cu efecte nocive asupra pielii), degeraturi (prevenire si tratare) – se aplica ulei de catina atat cat poate absorbi pielea pe zonele afectate sau care urmeaza sa fie expuse la frig.
In raceli/rinite alergice, uleiul de catina poate fi folosit ca si picaturi nazale; cate o picatura in fiecare nara, dimineara si seara, dupa curatare cu apa de mare sau puteti face singurei un amestec din apa cu sare (fara iod).
In cosmetica uleiul de catina este folosit la prepararea cremelor antirid si a celor nutritive, a gelurilor si lotiunilor de protectie si intretinere pentru toate tipurile de ten. Este bun cicatrizant, avand un remarcabil efect dermoregenerator, antiinflamator si nutritiv.

Mugurii de catina au efect afrodisiac, se mai spune ca sunt un remediu ce impiedica imbatranirea.






Frunzele sunt si ele bogate in vitamina C; mai contin carmol, leuco-cianidine, celuloza, rezine, tanin, ulei volatil, saruri minerale. Sunt utilizate cu efect in afectiuni precum cele circulatorii, afectiuni urinare, cancer, diaree, edeme, infectii urinare, nevroze, reumatism, inflamatiile splinei in special, tromboflebite, umflaturi, varice. Se pot folosi proaspete sau uscate; Daca se folosesc uscate, trebuie maruntite foarte bine inainte de utilizare. Ajuta la curatirea vaselor de sange carora le reda si supletea, au efecte benefice asupra sistemului nervos central pe care il stimuleaza. Daca aveti de unde procura frunze de catina, nu e tarziu sa le puneti la uscat si sa le “depozitati” in saculeti de panza intr-un loc uscat.
Scoarta de catina are proprietati antiinflamatoare, cicatrizante si antibiotice; se macina pana devine praf; se poate administra atat intern cat si extern.

Inmultirea prin seminte

Zdrobiti fructele de catina si inlaturati partea carnoasa (pulpa), le spalati si le lasati la uscat (in timpul asta semintele se curata de impuritati). Cum verificati semintele? Le puneti in apa si cele ce vor rodi se lasa la fund iare celelalte vor pluti. Ar trebui sa rasara la 20-30 de zile de la semanat. De ce nu se pune direct fructul in pamant? pentru ca pulpa intarzie germinatia foarte mult, in plus favorizeaza dezvoltarea mucegaiurilor care distrug germenii.
Semanatul se poate face toamna sau primavara. Eu am pus cateva seminte in apa, de curiozitate, apoi le voi pune in jardiniere; restul semintelor le voi pune in jardiniere prin februarie – martie, daca celelalte nu se pastreaza bine sau poate cresc prea repede pana in primavara :) . Va anunt ce iese. Ce ma framanta e ca, din ce am citit, ea va rodi in 3 ani de la plantare.

Catina are nevoie de foarte multa lumina, deci trebuie plantata in zone unde sa fie expusa direct la soare pe toata perioada zilei; este adaptabila la orice tip de sol, zic eu ca puteti incerca sa puneti in gradina, in fata blocului, unde aveti o bucatica de pamant.
Puteti pastra semintele in saculeti sau cutii, undeva la rece (aerul sa fie uscat nu umed) pana la 3 ani.

Se mai poate inmulti prin drajoni, butasi si marcote.

Surse:
Sanatate cu Plante, aici gasiti foarte multe informatii utile despre plante, legume, fructe si utilizarea lor in diferite afectiuni;
Formula AS, cred ca nici nu mai este nevoie sa va spun cate gasiti aici;
AgroRomania.

Alte produse cu catina
Ulei de plaja
Ulei de catina 

Sapunuri naturale cu catina
Portocala si scortisoara
Musetel si galbenele
Dovleac si pepene verde
Pepene galben si castravete
Dovleac si kiwi
Scortisoara si ghimbir
Citrice
Lavanda si galbenele
Portocala de Craciun
Scortisoara si portocala
Sapun cu lapte de cocos
Morcov si castravete
Portocala si argila
Grapefruit si argila

5 comments to Catina – proprietati si utilizare

  • Geta  says:

    Foarte buna catina, sanatate curata, si eu fac catina cu miere la borcan, poate anul asta fac si o sticla de suc de catina cu miere.

  • KaBea  says:

    Din nefericire nu am apucat sa fac,desi mi-am dorit.Acum chiar regret!Bun articolul si util.Pup dulce.

  • AlinutzA  says:

    Geta da intradevar este foarte buna; cu miere e un adevarat deliciu. Poti pune si la congelator apoi scoti cate putin si prepari cum vrei.

    Beatrice nu e tarziu, inca se mai gaseste; vorbim …

  • Loriem  says:

    niste informatii foarte pretioase.
    eu ii cumparam antoniei ulei de catina, chiar si acum ii dau, dar cred ca ar fi super sa cumpar si catina si sa-i fac cu miere… daca voi mai gasi..
    te pup!!!

  • AlinutzA  says:

    Loriem gasesti sigur in piata; stiu ca esti din Iasi … incearca in piata Alexandru, duminica trecuta era plina piata de catina.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>