Sambata Roz/Pink Saturday (6)

Daca viata vi se pare grea, daca spuneti ca voua vi se intampla numai lucruri rele, daca simtiti ca treceti prin cele mai grele incercari, va recomand cartea Oscar si tanti roz, scrisa de Eric-Emmanuel Schmitt, traducere din franceza de Paola Bentz-Fauci; o gasiti la editura Humanitas. Pentru cei ce prefera varianta on-line o puteti citi aici.
Oscar si Tanti Roz e povestea unui baieţel de 10 ani, bolnav de leucemie. Oscar, incurajat de Tanti Roz (asa o numeste el pe asistenta din spital) incepe sa ii scrie scrisori lui Dumnezeu; in fiecare scrisoare are o dorinta, dar nu una materiala ci una sufleteasca. Tanti Roz ii relateaza o legenda si ii propune lui Oscar un joc in care el sa isi imagineze ca fiecare zi reprezinta pentru el 10 ani; si asa pana trec zilele petrecute de el in spital simte ca traieste peste 100 de ani.
“Draga Dumnezeu,
Iti multumesc ca ai venit. Ai ales la fix momentul, ca nu ma simteam bine deloc. Poate ca scrisoarea mea de ieri te-a jignit un pic …
Cand m-am trezit din somn, mi-am adus aminte ca am nouazeci de ani si-am intors capul spre fereastra sa ma uit la zapada. Si deodata am inteles c-ai sa vii. Era dimineata. Eram singur pe Pamant …

….. Mi-am dat imediat seama ca venisesi. Si ca-mi dezvaluiai secretul, marele tau secret: priveste lumea in fiecare zi ca si cum ai vedea-o pentru intaia oara.

Urmandu-ti asadar sfatul, m-am straduit sa-l pun in aplicare. Contempland lumina, culorile, copacii, pasarile, animalele. Simteam cum aerul imi patrunde in nari facandu-ma sa respir. Vocile de pe culoar veneau spre mine ca din bolta unei catedrale. Iar eu eram viu. Frematam de o bucurie necuprins si pura. Aceea de a exista. O bucurie care ma fermeca.

Iti multumesc, draga Dumnezeu, ca ai făcut asta pentru mine. Era ca si cum m-ai fi luat de mana si m-ai fi dus in miezul tainei ca sa o cuprind cu mintea. Iti multumesc.

Pe maine.

Te pup,

Oscar “

 Va doresc o zi minunata!

Mai multe despre Sambata Roz/Pink Saturday AICI.
Pentru a vedea ceilalti participanti la Pink Saturday intrati AICI.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>